27 tipov ako ušetriť energiu pri používaní elektrických spotrebičov

16.04.2012 14:42

 Prinášame Vám niekoľko tipov ako ušetriť energiu v domácnosti, pretože šetriť energiou sa skutočne vypláca! Chránime tak nielen životné prostredie, ale v konečnom dôsledku aj svoju peňaženku.

 

Nakupujte energeticky efektívne spotrebiče
Od mája 2002 majú všetci výrobcovia v EÚ povinnosť označovať elektrospotrebiče tzv. energetickým štítkom s hodnotením od A (nízka spotreba) po G (vysoká spotreba), pričom pre chladničky a mrazničky platí od r.2004 ešte presnejšie označovanie: "A+" a "A++". Kupujte energeticky nenáročné spotrebiče. Sú síce o čosi drahšie, ale rokmi sa Vám táto investícia jednoznačne zúročí. Spotrebiče triedy A sú totiž až o 45% úspornejšie ako spotrebiče triedy C alebo D.

 

PRÁČKA

Perte s plným bubnom

Práčka naplnená len do polovice, alebo tretiny spotrebuje rovnako veľa energie ako plná práčka. Perte preto vždy s plným bubnom. Pri modernejších práčkach voľte program polovičné pranie, čím ušetríte asi tretinu energie.

Nepoužívajte predpieranie

Program predpieranie používajte len pri veľmi znečistených odevoch ako sú napr. pracovné odevy. Väčšina baktérií sa totiž ničí už pri teplote 60 oC, takže predpieranie naozaj nepotrebujete.

Zvoľte správnu teplotu prania

S použitím moderných pracích prostriedkov bude vaša bežne znečistená bielizeň čistá už pri teplote 30 – 40 oC.  Nepoužívajte preto zbytočne vysoké teploty.

 

SUŠIČKA

Sušte na slnku

Pozor! Sušičky sú veľmi náročné na spotrebu elektrickej energie! Bielizeň preto sušte radšej na čerstvom vzduchu. Ušetríte tak nielen množstvo energie, ale predĺžite aj životnosť svojej bielizne, ktorá sa sušením v sušičke skracuje.

Bielizeň dobre odstreďte

Ak už máte sušičku, plňte ju vždy doplna, ale neprepĺňajte. Čím lepšie bielizeň pred sušením odstredíte, tým menej energie na jej následné sušenie spotrebujete. Pri žmýkaní na 1600 otáčkach namiesto pri 1000 otáčkach môžete ušetriť až 30% elektrickej energie.

Vysušenú bielizeň nemusíte žehliť

za predpokladu, že ju vytiahnete dostatočne včas. Ušetríte tak čas aj energiu.

 

UMÝVAČKA

Umývačku plňte doplna

Umývačku zapínajte len vtedy, ak je celkom naplnená. Ušetríte tak vodu aj energiu.

Zvoľte správnu teplotu

Špinavý riad pred vkladaním do umývačky neoplachujte, len zoškrabte zvyšky jedla. Bežne znečistený riad umývajte pri teplote 50 oC. Teplotu 65 -70 oC používajte len v prípade veľmi znečisteného riadu.

  

CHLADNIČKA S MRAZNIČKOU

Postavte chladničku do chladu

Chladnička má stáť v chlade, alebo minimálne nie vedľa tepelných spotrebičov ako rúra, sporák, umývačka riadu a pod. Pri každom stupni navyše spotrebuje chladnička asi o 4% viac elektriny!

Nastavte správnu teplotu

Ideálna teplota na uchovanie potravín v chladničke je +5 oC, v mrazničke -18 oC. Ak máte v chladničke bežne nastavenú teplotu na 7 oC, spotrebovávate o 15% energie viac.

Chlaďte iba studené

Potraviny vkladajte do chladničky až vtedy, keď sú vychladnuté. V opačnom prípade musí chladnička spotrebovať viac energie. Medzi jednotlivými potravinami nechávajte miesto pre cirkuláciu vzduchu.
Pravidelne odmrazujte

pretože mrazničky s vrstvou ľadu spotrebujú viac energie. Námraza vo výparníku, hrubá 3 mm, môže znamenať zvýšenie spotreby až o 75%.

Kontrolujte tesnenie

Poškodené tesnenia na chladničke či mrazničke treba čo najskôr vymeniť. Investícia do nového tesnenia sa vám vráti už v priebehu niekoľkých týždňov.

 

ELEKTRICKÁ RÚRA

Neotvárajte zbytočne dvierka

Pri každom otvorení dvierok sa stráca 20 % tepla, preto ak je už jedlo v rúre zbytočne neotvárajte dvierka. Pozorujte ho len cez sklo a nechajte ho tam dovtedy, kým otvorenie dvierok bude naozaj nevyhnutné.

Nepredhrievajte

Rúru zbytočne nepredhrievajte, ušetríte tak až 17% energie. Predhrievanie používajte len na pečenie koláčov, ktoré si to vyžadujú a potravín s krátkou dobou pečenia.

Využite celý potenciál rúry

Moderné rúry nám ponúkajú množstvo nových možností. Využívaním teplovzdušnej funkcie alebo možnosti prípravy viacerých jedál naraz, ušetríte nie len čas, ale navyše efektívne využijete elektrickú energiu.

  

VARNÁ DOSKA

Zvoľte správnu veľkosť hrnca

Veľkosť dna hrnca má byť rovnaká ako veľkosť varnej platne. Ak položíme malý hrniec na veľkú platničku, bude to mať za následok zbytočný únik energie. A naopak, veľký hrniec na malej platničke nám zbytočne predĺži čas varenia.

Používajte pokrývky

Pokrievka bráni úniku tepla potrebného na varenie. Ak varíte bez pokrievky, spotrebujete o 150 – 300% energie viac. Časté nakúkanie do hrncov je tiež energeticky neefektívne.

Tlakový hrniec

Používať tlakový hrniec pri príprave jedál s dlhším časom varenia sa naozaj oplatí. Tajomstvo úspory spočíva v skrátení času varenia a v tom, že po dosiahnutí zodpovedajúceho tlaku možno znížiť príkon. Používaním tlakového hrnca ušetríte až 30% energie.
Používajte hrnce s rovným dnom

najmä ak varíte na varnej doske. Nerovné dno môže zvýšiť spotrebu energie až o 40%. Používajte tiež hrnce z vhodných materiálov, ktoré dobre vedú teplo.

Používajte menej vody

Používajte na varenie iba toľko vody, koľko je skutočne potrebné. Ak zohrievate jeden liter vody tam, kde stačí iba pol litra, spotrebujete navyše 50% energie. To isté platí pri zohrievaní vody v rýchlo varnej kanvici.

Varnú platňu vypnite 5 až 10 minút pred koncom varenia

na dovarenie tým využijete zvyškovú teplotu platne – usporíte 32 až 55 % energie.

 

ŽEHLIČKA

Uprednostnite naparovaciu žehličku

Pri naparovaní sa síce žehliaca plocha naparovacej žehličky ochladzuje rýchlejšie a musí sa častejšie zahrievať, ale napríklad presušené prádlo vyžehlíte s naparovaním podstatne rýchlejšie, takže nakoniec je naparovanie výhodnejšie.    

Nie všetko prádlo musíte žehliť

Porozmýšľajte, ktoré prádlo žehliť nemusíte, ušetríte tak pomerne dosť času aj elektrickej energie. Či už to bude pyžamo, spodné prádlo, tričko na cvičenie, alebo domáce oblečenie, je len na Vás...

Prádlo si pred žehlením roztrieďte

podľa materiálu. Materiály, ktoré sa žehlia s najvyššou teplotou žehlite na začiatku a tie, čo sa žehlia s najnižšou teplotou, žehlite nakoniec na najnižšom stupni, alebo už s vypnutou žehličkou.

Keď žehlíte, neodbiehajte...

Keď žehlíte, tak žehlite a nerobte pri tom žiadne iné „nežehliace“ činnosti (netelefonujte, nevarte…atď). Taktiež žehlite naraz a nezapínajte žehličku na 3x. Takto sa vždy musí žehlička dostať z chladného stavu do teplého, čím spotrebuje zbytočne veľa energie.

 

 

Súvisiace články:

Ako ušetriť na poistení

 

Diskusná téma: 27 tipov ako ušetriť energiu pri používaní elektrických spotrebičov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok