Ako ušetriť na poistení

15.03.2012 14:27

 

Na poistení sa dajú ušetriť veľmi zaujímavé peniaze. Ročne aj niekoľko stoviek eur. Prvé čo potrebujete ohľadom poistenia urobiť je, že si vytiahnete zo šuflíkov všetky poistné zmluvy, ktoré máte v rodine. Poistky na auto, životné poistky, poistenie bytu a domácnosti, úrazové poistenia.

 

Pri poistení auta, teda pri havarijnom a PZP poistení, by ste mali zvážiť, či havarijnú poistku vôbec potrebujete. Pri starších autách sa už zvyčajne neoplatí.

 

Na PZP poistení sa dá ušetriť tak, že 6 týždňov pred ukončením poisteného obdobia pošlete výpoveď poistky. Následne si cez internet, alebo cez poistného sprostredkovateľa vyberiete novú lacnejšiu poistku. Bez problému takto môžete dosiahnuť zľavu 50% a viac oproti cenníkovým cenám PZP.

 

Pri havarijnom poistení postupujte rovnako, ale s tým rozdielom, že ak je už auto staré, tak poistku zrušte nadobro. Ušetríte tak celé ročné poistné.

 

Na životné poistky dávame ročne najviac peňazí. Rádovo v tisíckach eur. V prvom rade si musíte rozmyslieť, či potrebujete všetky životné a úrazové poistky, ktoré v rodine máte. Niektorí ľudia majú totiž uzatvorené aj dve poistné zmluvy na jednu osobu, zatiaľ čo iní majú poistené na riziko smrti aj deti... Dvojité poistenia, alebo poistenia detí, sú väčšinou nepotrebné a najlepším riešením je ich zrušiť.

 

Ak aj nemáte poistené deti a  živiteľ rodiny je poistený len jednou zmluvou, tak môžete ušetriť tým, že si poistnú zmluvu dáte zanalyzovať a následne optimalizovať finančným profesionálom. Ľudia majú často zbytočné pripoistenia, zatiaľ čo tie dôležité majú zase podhodnotené. V poistkách napríklad sporia aj na dôchodok, čo sa kvôli vysokým poplatkom skutočne neoplatí.

 

Na poistení bytu a domácnosti ušetríte rovnakým spôsobom ako pri poistení auta. Pred koncom poistného obdobia si preverte ceny poistní po zľavách (opäť aj 50%) a na novej lacnejšej poistke ušetríte v desiatkach eur.

 

Ak si s vašimi poistkami neviete rady, tak oslovte skúseného finančného profesionála, ktorý Vám pomôže zrušiť nepotrebné a nevýhodné zmluvy, optimálne nastaviť ostatné poistky, prípadne vymeniť súčasnú poisťovňu za lacnejšiu.

 

Súvisiace články:

Ako ušetriť pri nákupe potravín

Ako šetriť vodou v domácnosti?

Voda z vodovodu verzus balená voda

 

 

 

Diskusná téma: Ako ušetriť na poistení

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok