Ako ušetriť pri nákupe potravín

23.02.2012 15:11

 Nákupy v potravinách patria v každej domácnosti medzi tie najväčšie mesačné výdavkové položky. Či chcete alebo nie, musíte sa neustále zásobovať potravinami a zvyčajne nakúpite viac, ako skutočne potrebujete. Ponúkame Vám pár rád ako nakupovať z finančného pohľadu čo najefektívnejšie.

 

Sledujte akcie hypermarketov

Hypermarkety, ale aj niektoré menšie obchody s potravinami pravidelne zverejňujú letáky s akciovými cenami, lacnými potravinami týždňa či kupónmi na zľavu. Mnohí z nás však podobné materiály hádžu rovno do koša. Nerobte to, ale radšej si dobre prezrite ponuku. Ak Vás letáky v papierovej forme otravujú, prezrite si ich na internete na www.zlacnene.sk.

  

Zásobte sa počas výpredajov

Ak máte dostatočne veľa priestoru v kuchyni, najlepším spôsobom ako ušetriť je nakúpiť si potraviny do zásoby v čase, keď je na ne výhodná cena. Týka sa to hlavne tovaru s dlhou dobou spotreby (cestoviny, ryža, pasterizované mlieko, dźúsy, zaváraniny...) a mrazených výrobkov, ktoré dajú uchovať v mrazničke.

  

Napíšte si zoznam

Napíšte si zoznam vecí, ktoré chcete nakúpiť a držte sa ho aj napriek potrebe kupovať viac. Vyhnete sa zbytočnému míňaniu peňazí. To samozrejme neznamená, že si nemôžete dopriať niečo navyše.  

  

Nechoďte na nákupy hladní

Nikdy nechoďte na nákupy potravín hladní, či unavení. Je dokázané, že hladní ľudia nakupujú viac a často kúpia aj tovar, ktorí by si za normálnych okolností nekúpili.

  

Pozerajte do spodných regálov

Keď budete nabudúce nakupovať, porovnajte si ceny výrobkov, ktoré sú v úrovni očí s tými, ktoré sú na spodných policiach. Väčšina obchodov zámerne umiestňuje najlacnejší tovar do spodných políc a najdrahší do stredu, takže ak sa ponáhľate, schmatnete tie zostredu ako prvé. Pozerať sa dole sa preto oplatí.

  

Porovnávajte ceny na mernú jednotku

Všímajte si nielen ceny tovaru ako takého, ale aj ceny prepočítané na mernú jednotku (kilogram, gram, liter...a pod). Podľa zákona by ste ich mali nájsť na každej cenovke uvedené malými písmenami. Takto sa vyhnete situáciám, kedy kúpite síce naoko lacnejší výrobok, no s menšou gramážou, takže v konečnom dôsledku môže byť výrobok drahší.

  

Siahnite po vlastných značkách hypermarketov

Vlastné značky hypermarketov sú väčšinou balené v nezaujímavom jednoduchom obale s logom predajcu. Často však ide o kvalitný tovar od rovnakého výrobcu, ktorého produkty bežne nakupujete. Odlišujú sa len v cene a balení – čím krajší a kvalitnejší obal, tým viac zaplatíte.  

  

Využívajte vernostné programy pre pravidelných zákazníkov

Väčšina sietí hypermarketov ponúka rozličné vernostné programy so zľavami a zákazníckymi kartami, ktoré poskytujú stálym zákazníkom výhody vo forme rôznych zliav. Zväčša získavate za svoje nákupy body, ktoré môžete následne využiť vo forme zliav alebo zvýhodnených nákupných poukážok. Ak často nakupujete v jednom alebo dvoch obchodoch, neváhajte a zaregistrujte sa do programu. Takto sa Vám vráti v podobe zľavy nejaké to percento nákupu späť.

  

Využívajte vernostné programy výrobcov

Nakupujete pravidelne nejaký druh potravín na ktoré výrobca ponúka vernostný program? Vystrihujte a odkladajte si čiarové kódy, môžte si ich potom vymeniť za nejaké pekné darčeky.

 

Noste si vlastnú tašku

Známa situácia. Prídete do obchodu a nemáte tašku. Neostáva vám nič iné len si nejakú kúpiť v predajni. Keď vezmeme do úvahy, že jedna taška stojí 20 centov, tri takéto tašky týždenne Vás pripravia o 60 centov a mesačne o 2,40 EUR. Zaobstarajte si látkovú tašku (ktorá je naviac ekologická) a noste ju so sebou v kabelke.

  

Vyhýbajte sa tovaru predávanému pri pokladni

Obchody majú pri pokladniach sladkosti, nápoje a ďalšie tovary, ktoré sú zvyčajne dosť drahé. Keď stojíte dlhšiu dobu v rade, určite Vás budú nabádať ku kúpe. Skúste sa ovládnuť.  

 

Kontrolujte blok o zaplatení

Ak vám to čas a situácia dovolí, vždy si skontrolujte blok ešte v predajni. Aj pokladníci sú len ľudia a môžu vám omylom nablokovať jeden tovar viac krát.  

 

 

Súvisiace články:

Ako šetriť vodou v domácnosti

Voda z vodovodu verzus balená voda

Ako ušetriť na poistení

Kluby výhod - obchodné reťazce

Kluby výhod - potraviny, nápoje

 

 

Diskusná téma: Ako ušetriť pri nákupe potravín

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok