Ušetriťe na poplatkoch vo fondoch

07.06.2012 21:00

Podielové fondy sú obľúbený finančný produkt najmä na dlhodobé sporenie a investovanie. Oproti jednorázovým investíciám dnes ľudia využívajú skôr pravidelné investovanie. Pravidelným investovaním a takzvaným priemerovaním nákupnej ceny totiž investor znižuje riziko pri poklese trhov tým, že dokupuje vždy pravidelne za nižšiu cenu.

S investíciou do podielových fondov sa viažu vstupné poplatky. Nie je tajomstvom, že vstupné poplatky slúžia na uhrádzanie provízií a nákladov na distribúciu fondu. To znamená, že sa z nich vyplácajú odmeny pobočkám bánk a tiež provízie sprostredkovateľom z externých sietí.

Niektoré externé siete majú voľnú politiku poplatkov a provízií. Znamená to, že sprostredkovateľ (finanční poradca) sa môže sám rozhodnúť o výške vstupného poplatku do fondu. Správca fondu určuje len maximálnu možnú výšku. U niektorých zahraničných správcov je to až 5% z investovanej sumy.

Avšak veľa finančných poradcov vám takýto fond s 5% poplatkom prostredkuje aj za 2-3%. Pri pravidelnom investovaní 50 EUR mesačne na 20 rokov tak môžete ušetriť až 240 EUR.

Pri pravidelnom investovaní v takzvanej sporiacej schéme, alebo programe pravidelného sporenia, sa môžete rozhodnúť či vstupný poplatok uhradíte naraz z cieľovej sumy vopred, alebo postupne vždy pri každej jednej mesačnej investícii. Pri jednorázovom zaplatení poplatku vopred vám poradca ponúkne dodatočnú zľavu. Väčšinou sa však oplatí napriek tomu platiť vstupný poplatok mesačne z malej sumy ktorú pravidelne investujete. Dôvodom je fakt, že sa vám zhodnucuje aj čiastka, ktorú by ste inak dali na začiatok na vstupný poplatok. Tá však mohla niekoľko rokov pracovať vo fonde a zhodnocovať sa.

Oslovte naraz viacerých finančných sprostredkovateľov, ktorí vám pošlú svoje návrhy na investovanie do fondov.